مشخصات فردی و زندگینامه
نام:علی اکبر
نام خانوادگی:الهی خراسانی
تخصص ها:فقه و اصول ، حقوق

زندگی نامه

حجت الاسلام علی اکبر الهی خراسانی درسال 1321 در نیشابور به دنیا آمد. در سال 1335 برای تحصیل علوم دینی وارد مدرسۀ علمیه گلشن نیشابور شد. و سال بعد برای ادامۀ تحصیل به مشهد عزیمت کرد و پس از چند سال موفق به اخذ اجازۀ کتبی نقل حدیث از بزرگان علما نظیر مرحوم آیت ا... مرعشی نجفی شد و اجازۀ تصدی امور حسبیه از ناحیۀ برخی از مراجع به وی اعطا گردید.
د رسال 1344 موفق به اخذ گواهینامۀ مدرّسی علوم منقول از تهران شد و در سال 1352 به دریافت دانشنامۀ کارشناسی در رشتۀ فقه و مبانی حقوق اسلامی از دانشکدۀ الهیات و معارف اسلامی مشهد موفق گردید؛ و این در حالی بود که دو سال پیشتر، اجازۀ اجتهاد را از بعضی اساتید و از وزارت علوم و آموزش عالی دریافت داشته بود.
حجت الاسلام الهی خراسانی از سال 1364 به مدت هفت سال دروس علوم قرآنی، فقه و اصول، آیات الاحکام و تفسیر تخصصی را در دانشکدۀ الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مشهد تدریس کرده است. اکنون چهار سال است که به تدریس علوم قرآنی و تفسیر برای طلاّب خارجی دانشگاه علوم اسلامی رضوی اشتغال دارد.
آقای خراسانی علاوه بر نگارش مقالات و کتابهای متعدد در تعدادی از کنگره ها و سمینارهای علمی بین المللی، از جمله کنگرۀ بزرگداشت سعدی در هندوستان، کنگرۀ هزارۀ شریف رضی، کنگرۀ شیخ مفید، کنفرانس اندیشه اسلامی، کنگرۀ جهانی امام جعفر صادق علیه السلام در دمشق، کنگرۀ نهج البلاغه، مجمع جهانی اهل البیت(ع)، مجمع تقریب بین المذاهب اسلامی، مجمع بررسیهای اقتصاد اسلامی و کنگرۀ جهانی امام رضا علیه السلام و ... شرکت جسته وبعضاً سخنانی ایراد کرده است.
در سال 1342 نخستین صندوق قرض الحسنۀ ایران را در حوزۀ علمیه مشهد و پس از آن کتابخانۀ مجهز رضوی و فروشگاه تعاونی طلاّب را تأسیس کرد. در سال 1363 در پی ریزی و راه اندازی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی با مسؤولان آستان قدس و اساتید حوزه و دانشگاه مشهد، همفکری و همکاری داشت و از بدو تأسیس این بنیاد، به عنوان عضو هیأت مدیره و مدیر عامل آن منصوب شد.
در حال حاضر علاوه بر مدیریت بنیاد یاد شده، مدیر گروه فقه و اصول بنیاد، عضو هیأت امنا و شورای آموزشی دانشگاه علوم اسلامی رضویی، عضو هیأت تحریریه و هیأت مدیره مجله مشکوة، عضو شورای فرهنگ عمومی استان و در عین حال مدرّس حوزه و دانشگاه می باشد.
وی همزمان با تحصیل و تدریس، به تألیف و تحقیق مطالب علمی و پژوهشی پرداخت که از آن جمله است:
1. کتابنامۀ امام رضا علیه السلام، کنگرۀ جهانی امام رضا (ع)، 1363.
2. المسائل العکبریة، للشیخ المفید (تصحیح و تحقیق)، کنگرۀ هزارۀ شیخ مفید، 1371؛ دارالمفید، بیروت1373.
3. مکانة السنة المطهرة فی التشریع الاسلامی، مجلۀ الارشاد، شماره های 1 تا 6، 1400 و 1401 ق.
4. حجةالحق شیخ محمدتقی ادیب نیشابوری، ویژگیها و خاطرات، مجله کیهان فرهنگی، شماره 9، آذر ماه 1363؛ یادنامۀ ادیب نیشابوری، مؤسسه مطالعات اسلامی دانشگاه مک گیل کانادا، 1365.
5. شناخت و پرورش تحقیق در نهج البلاغه ، کنگرۀ نهج البلاغه، 1371.
6. مقدمه ای بر ترجمۀ امالی شیخ مفید، بنیاد پژوهشهای اسلامی، 1364.
7. رسالۀ اسرارالوحی ( تصحیح و تحقیق)_ مجموعه رساله های فارسی(1)_ بنیاد پژوهشهای اسلامی.
8. بحثی دربارۀ بسم الله، مجله مشکوۀ، شمارۀ 21، زمستان 1367.
9. بحث حول آیة البسملة، مجله الثقافه الاسلامیة، شمارۀ 36، دمشق رمضان و شوال 1411.
10. آن عبد صالح خدا ( شرح حال مرحوم آیة الله حاج میرزا جواد آقا تهرانی)، مجلۀ مشکوة شماره 36 و 37، پاییز و زمستان 1371.
11. منتهی المطلب، تألیف علامه حلّی (اشراف بر تصحیح و تحقیق)، سه جلد این کتاب از سوی بنیاد پژوهشهای اسلامی انتشار یافته، سایر مجلات در دست چاپ است.
12. الدروس الشرعیه، تألیف شهید ثانی ( اشراف بر تصحیح و تحقیق)، بنیاد پژوهشهای اسلامی، در دست انتشار.
13. سفینةالبحار، تألیف مرحوم شیخ عباس قمی (اشراف بر تصحیح و تحقیق)، بنیاد پژوهشهای اسلامی، در دست انتشار.
14. تاج التراجم فی تفسیر القرآن للاعاجم، تألیف شهفورالفراینی، (تصحیح و تحقیق، با همکاری)، در دست انتشار.
15. الرسالة العزیزة فی الوجیزة، تألیف مرحوم محدّث قمی، (تصحیح و تحقیق)، در دست انتشار.